Кохання - залежність
Таке велике та святе почуття, як кохання можна вважати як психологічною так і фізичною залежністю. І виявити хворого не так вже й важко, досить звернути увагу на байдужий погляд, направлений всередину себе, радість при кожному телефонному дзвінку й нещасний вигляд, коли телефон мовчить; непередбачувана зміна настрою; неадекватність у поведінці, істерика при дрібницях та сміх на серйозній нараді у керівництва; підвищення егоїзму в ставленні до інших, або ж навпаки; розгубленість. А ще кохання супроводжується, так званим, приступом краси: то нова зачіска, то одяг.
Виникають такі запитання, як: «Насолоджуюсь чи страждаю?»; «Божеволію чи ще не пізно схаменутись?». А потім розумієте, що є лиш одна відповідь: «Я не можу без тебе, бо я кохаю тебе понад усе у світі !». І знов нервуєтесь, коли телефон зрадницьки мовчить. В такі хвилини, або ж години здається, що Ви втрачаєте інтерес до того, що Вас оточує, а життя стало сірим й одноманітним, і Ви втрачаєте сенс буття.Цікавим є те, що стан організму закоханого, як дослідили вчені, проходить декілька стадій.Перша триває від одного до двох місяців. Це ще не кохання, а лише готовність до нього. В організмі людини посилено виробляється тестостерон, який діє на відділ мозку гіпоталамус й жене свого господаря на полювання.Друга стадія, котра вважається гострою, триває приблизно дев'ять місяців. Суцільна романтика. Присутність поряд об'єкта пристрасті підштовхує на неабиякі подвиги, а нервові рецептори мозку, котрі відповідають за критичне ставлення до реальності, повність впадають у сон, тобто відключаються. У крові багато гормонів, котрі близькі до кокаїну, відповідно звідси й випливає залежність. Серце б'ється частіше, кров припливає до голови (тутечки й з'являється зрадливий рум'янець на щоках), пульс стає частішим. Якщо існує дефіцит взаємності або ж уваги з одного боку, то можливий психічний зрив.Стадія третя - хронічна. Триває від вісімнадцяти місяців і безкінечно. Це є так, званий час усвідомлення й закріплення почуттів, котрі переростають у прив'язаність, коли Ви розумієте, що без цієї людини життя вам не миле. Люди з таким почуттям є власниками гормону, що формує тривалість та міцність емоцій, вони одружуються й благополучно доживають до золотого весілля.А ще хвороба під назвою кохання має такі симптоми, як неможливість зосередитися, крім думок про кохану людину; проблеми з апетитом (відсутність чи безкінечне бажання їсти); приступи пітливості, серцебиття, відчуття, що тебе кидає то в жар, то в холод; поганий настрій, порушення сну; почуття утоми тощо. В такому випадку найліпше звернутися до невропатолога чи психіатра, бо це вже хворобливий та залежний стан. Проте буває й навпаки: Вас переповнює енергія, почуття радості та відчуття, що Ви можете звернути гори заради коханої людини. Така залежність нікому ще не зашкодила. Отже закохуйтеся, але на здоров'я, бо це є самим прекрасним почуттям, що може пережити людина!Олена Софлікова