Старокостянтинівський бедлам. Що за ним?
Питання діяльності комунального господарства міста Старокостянтинова неодноразово були у центрі обласної преси навіть у ті часи, коли Хмельницькою областю керували ставленики "помаренчевих". З приходом до обласної влади "регіоналів" публічна критика збоку посадових осіб взагалі припинилася. Залишилися, як рудименти, окремі "зойки" громадян і то, мабуть, коли журналіст, який готував публікацію, не зовсім розібрався "куди вітер віє". Чи не єдиною за останній рік виявилася стаття Петра Лічмана під заголовком "Старокостянтинівський бедлам. Що за ним?"
Є міська влада, яка, на жаль, не може навести порядок у своєму комунальному господарстві. Є група депутатів міської ради, яка не може змиритися ані з безвладною владою міста, ані з високими тарифами.
Погодьтеся, але нині актуальніших тем, ніж ріст цін на продукти, пальне, комунальні послуги і тарифи, просто не почути. Воно й зрозуміло, адже торкаються вони кожного з нас і нашого сімейного гаманця.
Лист, який надійшов в редакцію зі Старокостянти-нова від М. М. кічікова, як кажуть журналісти, негайно покликав у дорогу, тобто у Старокостянтинів, де відбувається описане безмежжя. Щоб зрозуміти, про що йдеться у зверненні, процитуємо основні тези і наведені факти.
«Директор «Тепповика» Поліщук Микола Миколайович побудував собі хату, другій жінці купив двокімнатну квартиру, купив собі машину — не дешеву. Головний бухгалтер Божук Антоніна Анатоліївна теж купила коартиру, чотирикімнатну, гараж, машину.
Багато взяли кредиту — до 100 тисяч гривень і більше, хоча по трудовому договору мали б не більше 5 тисяч. Зарплату одержують директор, замдиректора, головбух понад 10 тисяч гривень. Одержують оздоровчі, які ніхто більше не одержує, а тільки начальники різних рангів. Державі «Тепловик» має борг 7 міль-йонів 300 тисяч гривень, населення борг до 3 мільйонів. І скільки перевіряють наші аудитори, борг тільки збільшується. Цього року перевіряють із січня — три місяці.
Продають все нові труби для прокладки і доставки води до домів, продають метал, що на території лежав роками. Немає тринадцятої" зарплати, немає премій, немає добавки до зарплати, все чиста зарплата. Це все проходить у маленькому районі у всіх на виду. Всі тільки говорять про підвищення тарифів, колись терпець може увірватися. Оформіть цей лист для газети. Хай люди почитають. Рятувати треба організацію «Тепловик».
Рятівником підписався Микола Миколайович Кічіков.
Моєму бажанню побачити автора листа не було меж. І ось ми розмовляємо із Миколою Миколайовичем. Вступ до того діалогу з боку Кічікова був для мене несподіваним: — Я — колишній старший прапорщик, пенсіонер. Мене так не проведеш. Я солдат із штанів витрушував. — чи то пригрозив, чи то похвалився співрозмовник пікантними фактами своєї бійцівської біографії, зміст яких я так і не второпав.
Проте я попросив його детальніше зупинитися на кричущих фактах, про які він виклав у чолобитній.
Казкова і захмарна зарплата директора на фоні злидарства «Тепловика». Зрозуміло, що на цей час у мене були уже свої відомості, за якими одіозний Кічікову М. М. Поліщук, приміром, за четвертий квартал 2010 року отримав 20 тисяч 254 гривні, Ділимо цю суму на три місяці і отримуємо 6 тисяч 751 гривню 13 копійок зарібку. Але ж, як бачимо, не дев ять чи десять тисяч, як пише Кічіков. За березень заробітна плата директора була у вищезгаданих розмірах. Та й іншою вона не могла стати з тієї причину що згідно із контрактом між Старокостянтинів-ською міською радою і «Те-лловиком» посадовий оклад його керівника складає 4 тисячі 800 гривень у місяць.
Навіщо ж така гіперболізація? — запитую у Кічікова, І чим так зобидив його Поліщук?
ВИГОДУЙ ВОРОГА СВОГО...
Витоки лютої дружби між двома Миколами Миколайовичами сягають помаранчевих подій. Якраз тоді М. Кічікова, який працював оператором котельні, звільнив тодішній керівник «Тепловика» В. С, Войтко. Саме він і змінив Миколу Поліщука, якого, у свою чергу, звільнив міський голова М. С. Мельничук, розірвавши з ним контракт. Саме у той час і набився Микола Кічіков Миколі Поліщуку в ангели-охоронці. Тоді їхній тимчасовий союз був зразком справжнісінького практицизму. Кічіков обіцяв Поліщуку, що виведе трудовий колектив «Тепловика» до стін міської мерії в його захист та на знак протесту проти свавілля М. Мельничука. У свою чергу, М. Поліщук, коли відновиться на посаді, візьме М. Кічікова на роботу. Безперечно, не знав тоді сердешний, що з такими, /даруйте, друзями і справжні вороги не потрібні. І справді, на хвилі помаранчевої ейфорії, мітингів М. М. Кічіков таки привів трудовий колектив «Тепловика» до стін мерії. До нього одразу ж вийшов міський голова М. С. Мельничук. І, за словами Кічікова та деяких очевидців та учасників дійства, прорік: «Шановна громадо! Кого ви захищаєте/ Це хабарник, злодій, який вкрав два мільйони гривень. Ним займаються правоохоронні органи»... Після цієї акції два Миколи Миколайовича поїхали до Києва справедливості шукати.
— Я тоді виговорив аж 200 гривень по телефону. Але справу зробив, — пригадує колишній ангел-добродій Поліщука. — Уже в містечку зустрів заступника мера Богачука. Той каже: хай Поліщук не комизиться, а покланяєть ся Мельничуку, і він візьме його знову на роботу. На той час він уже, було, налаштувався на заробітки, на чужину.
Я відмовив його...
І крига скресла, прийшов кінець холодній війні мера і директора «Тепловика». Між ними було заключено новий контракт. Хоча уже в розмові з міським головою останній чи то не пам'ятає, чи то призабув, як звільнив і шельмував Поліщука, як поновляв його аж через рік на посаді. Таке враження, що в Старокостян-тинові понад сотню начальників житлово- комунального господарства, яких і толком не запам'ятати.
Але, як відомо, дружба часто-густо служить переходом від простого знайомства до ворогування. Так надалі і сталося між двома Миколами Миколайовичами.
— Поновившись на посаді, Поліщук почав будувати собі хату, яку ми назвали на підприємстві об'єктом номер один. Якось мені сказали, щоб я теж відпрацював там свою норму. Я висловився, що, мовляв, у нас траси голі, людей немає. Ці слова донесли директору. А згодом приїжджає лабораторія для промивки бойлера і трас. Механізми точно такі, як у мене були. Я раніше сам цю операцію виконував. Запитую
одного чоловіка з тієї лабораторії: скільки берете за роботу?
— Сорок тисяч гривень платять ваші.
Я обурився і перепитав тодішнього, нині вже покійного головного інженера Дмитра Чабана: чому так дорого? Мовляв, я би зробив усе це не гірше і набагато дешевше.
Той відповів:
— Не лізь. Не твоє діло. Тут усе з директором домовлено.
А згодом мене за усе це — під скорочення, — розповідає М. Кічіков.
І тут, як кажуть, почалося за принципом: зуб за зуб, око за око. Колишній старший прапорщик оголосив справжній джихад (священну війну) своєму зобидчику.
Люби, Боже, правду, але багато знищувальних фактів, що викладаються його правицею в усі усюди, є більш-менш правдивимиГнаприклад, про безвідсоткові кредити, які брали М7 Поліщук, головбух та інші керівники «Тепловика» згідно з колективним договором. Що було — те було. Хоча за тією угодою передбачалися такі позики, і їх сума могла бути не більше 50 тисяч гривень, вищезгадані особи вкраяли собі за 100 тисяч. Такої суми, звісно, не позичав у «Тепловика» жоден із простих смертних. Правда, зі слів мера дізнаюся, що факти царського безвідсоткового кредитування справді мали місце, але після перевірки вони припинилися.
Банька парить, банька править, банька сил додає.
Проте найбільша коронка, якою володіє у війні із колишнім своїм шефом Кічіков, є сауна. Зі слів Миколи Миколайовича, ненависний Поліщук збудував її за бюджетні, тобто за наші з вами кошти. Скажу більше, цей «оздоровчий» оазис став уже притчею во язицех не тільки в Старо-костянтинові, айв усій державі і, мабуть, за її межами.
- Сауна знаходиться на території військового шпиталю. Там є басейн на 50 кубів теплої води, яку щодоби міняють. Газ і вода не обліковуються. Немає лічильників. Тут є ще кімнати для трапези і втіх. За моїми розрахунками сауна обійшлася «Тепловику» і державі у три мільйони гривень, — викриває М. Кічіков.
І ось ми на об'єкті, який одібрав спокій у Миколи Миколайовича.
Нашим екскурсоводом і гідом є не хто інший, як інший Микола Миколайович — Поліщук. Він показує лічильник на воду і газ. Далі обміряємо площу басейну. Множимо її на глибину. Води теплої тут до 20 метрів кубічних. Сама ж водойма служить для регулювання тиску в опалювальній системі котельні.
- Сауна збудована для усіх працівників «Тепловика».
Жодної копійки з бюджету на її обслуговування не затрачено опонує своєму колишньому «лютому» другу Поліщук.
Але невгамовний М. Кічіков ані на мить не заспокоюється: верни, пане Поліщук, три мільйони гривень державі, і баста.
Врешті-решт два Миколи Миколайовича навіть зустрічаються. Між ними починається гаряча словесна дуель. Поліщук на всі звинувачення з боку Кічікова признається, так, я побудував сауну, теплу стоянку для автотракторної техніки, склади, обгородив базу «Тепловика», заасфальтував її територію, звів собі будинок. А що ти зробив за своє життя, окрім збирання компри на усіх, з ким працював і служив? Тобі, Кічіков, слідчим би бути, от би вже мордував людей.
А тепер знову повернемося до «Тепловика», якого добиває його директор М. М. Поліщук. Не приховаю того факту, що голова обласної державної адміністрації доручив за підсумками наради щодо стану та перспектив соціально-економічного розвитку Хмельницької області рекомендувати Старокостянтинівському міському голові М. С. Мельничуку розглянути питання та прийняти рішення щодо доцільності перебування на займаних посадах директора КП «Тепловик» Поліщука М. М. і ряду інших горе-керівників з цієї галузі та інших районів.
Проте міський голова у відповіді Хмельницькій обласній державній адміністрації пише, що у 2010 році «Тепловик» спожив газу на суму 15 мільйонів 873 тисячі 670 гривень, а проплатив лише за 7 мільйонів 071 тисячу 118 гривень, що становить 56 відсотків проплати за використаний газ. У поточному році значно покращилася платіжна дисципліна підприємства за спожитий природний газ. Станом на 1.03.2011 року проплата становить 86 відсотків.
Виходячи з цього, М. С. Мельничук не вважає за доцільне звільняти директора КП «Тепловик» Поліщука М. М. із займаної посади.
Як бачимо, ситуація тут помінялася за принципом: від ненависті до любові — один крок. Бо ж хто, як не міський голова свого часу, гнобив п. Поліщука, звільнив з роботи і зробив йому, пам'ятаєте, привселюдну екзекуцію, ганебну рекламу на мітингу, організованому Кічіковим.
Але облишимо здогадки про метаморфози ненависті в любов і навпаки. І зробимо це із тих міркувань, що людьми завжди керували і керують особисті інтереси.
Депутати Старокостянтинівської міської ради в один голос твердять, що КП «Тепловик», очолюваний М. М. Поліщуком, і КП «Водоканал» — О. Д. Лактіоновим, є банками чи пак фінансовою казною для міського голови.
І ось народні обранці знайомлять мене з актом обстеження КП «Водоканал» за підписом депутатів Л В. Мельничука, Г. М. Висоцького, Р. О. Гуменюка, С. М. Ганжі і т. д., усього десять підписів. Факти просто вбивчі: лічильники обліку води знаходяться в неробочому стані, відсутній журнал обліку добутої води, обладнання знаходиться в критичному стані, стіни позатікали водою, є вологими, що створює небезпеку до контакту із електричними кабелями і електроприладами. На очисних спорудах уже не перший рік стоки течуть не по трубах, а по відкритій канаві, прокопаній в землі, відсутній спецодяг, душові, робітники свідчать про затримку із виплатою зарплати...
Акт про таке «господарювання» доповнює ще один факт, який кепсько характеризує головного водопостачальника міста п Лактіонова. Особисто він почав платити за спожиту воду з 1 03.2008 року, хоча у його приватному будинку, де є кран з міським водогоном, проживає ген-ген скільки років.
Більше того, хоча всюди безробіття і молодій людині важко знайти роботу на водоканалі вона є для 70-річноі тещі директора. Тут дещо дивно працює електрозварником рідний брат Олександра Дмитровича, бо. якщо потрібно провести зварювальні роботи, то чомусь запрошують це виконати інших. Кажуть, що у штатного електрозварника руки тремтять.
ХОЧА ТЕОРІЯ, ДРУЖЕ МІЙ, СІРА, АЛЕ...
Один маловідомий політик якось стверджував, що гарні теорії, як і гарні жінки, часто бувають невірними. Саме у Старокостянтинові зустрівся з підполковником у відставці Ю. Д. Шаповаловим, як мовиться, «технарем» до самих кісток.
— Я спеціалізуюся по тарифах. І за моїми розрахунками, обчисленнями місто лише в минулому році втратило 500 тисяч кубів води...
А далі Юрій Дмитрович досить аргументовано і переконливо наводить мені цифри, проводить нескладні арифметичні дії. За ними виходить, що «Тепловик» накрутив тарифи за тепло і гарячу воду під небеса господні, яких в Україні годі й шукати. З арифметики народного контролера випливає, що з водотрас і водогонів міста щорічно цупиться 270 тисяч метрів кубічних води, що за новими тарифами становить 2 мільйони 300 тисяч гривень «лівака». У чию кишеню він потрапить — здогадатися неважко.
— Чому ж ви не йдете зі своїми знищувальними теоріями до міської влади і не
переконаєте її, що далі так жити і творити не можна? — цікавлюся у Юрія Дмитровича.
— Я був на громадських слуханнях у мера. Вислухали мене, погодилися начебто.
Микола Степанович навіть сказав: так ми з вашими обрахунками «Водоканал» на
лопатки покладемо.
Проте це були лише слова і обіцянки. Бо після ось таких публічних слухань, даруйте, загравань у демократію відкритість і прозорість, відбулося засідання міськвиконкому, де вже по-справжньому розглядалися вода і тепло. Саме на цей архіважливий для міста і його мешканців захід прагнули прорватися добрий десяток депутатів, шр взяли на озброєння теорії Юрія Шапо-валова. Втім на засідання їх не впускали. Усе заспокоювали, буде ваше питання розглядатися, покличемо. Згодом із залу вийшов один із керівників міста: ви чому тут сидите? Ми уже все вирішили. Словом, дав знати, що громадські слухання — це громадські слухання, а рішення приймаємо ми.
— Я займаюся цією невдячною роботою, тобто тарифами, лише з одних мірку
вань, — розповідає Юрій Шаповалов. — Не хочу, щоб мешканці Старокостянтинова
платили ні мало, ні багато, а справедливо.
Висновок у цьому бедламі напрошується сам по собі. Є міська влада, яка, на жаль, не може навести порядок у своєму комунальному господарстві. Є група депутатів міської ради, яка не може змиритися ані з безвладною владою міста, ані з високими тарифами, ані з позицією керівників «Тепловика» і «Водоканалу», яких чомусь так заповзято захищає тутешній мер пан Мельничук. Коріння і витоки тієї дружби нам достеменно невідомі. Є лише здогадки, а щоб їх спростувати чи підтвердити, потрібна серйозна перевірка з боку тих установ і органів, які можуть високопрофесійно, по-дер-жавному її провести. Бо важко тут не погодитися з французьким поетом Полем Валері, який твердив, що влада втрачає усю свою чарівність, якщо нею не зловживати.
Петро ЛІЧМАН
"Подільські вісті"7 квітня2011 р. №№52-53